ai en marketing

In een digitale wereld waar content koning is, kan een goed geschreven stuk tekst het verschil maken tussen een klant die klikt en converteert, en een bezoeker die wegklikt.

Maar copywriting is meer dan alleen mooie woorden op een pagina, het vereist een solide framework.

In dit artikel duiken we in de beste copywriting frameworks voor verschillende types copy en waarom ze zo effectief zijn.

 • Blogartikelen: What-How-Why

 • Google Ads: AIDA

 • Social Media updates: 4C’s

 • Nieuwsbrieven: PAS en SCQR

 • Landingpagina’s: AIDA en BAB

 • Productbeschrijvingen: FAB

 • Whitepapers: IMRAD

 • Persberichten: Inverted Pyramid

 • E-mailcampagnes: AIDCA en PAS

 • Case Studies: STAR en CSR

Blogartikelen: What-How-Why

Voor blogartikelen is het What-How-Why-model een uitstekende keuze. Dit framework stelt je in staat om eerst te definiëren wát het onderwerp of probleem is (What), vervolgens uit te leggen hóe het werkt of hoe het kan worden opgelost (How), en tot slot te verklaren waaróm het belangrijk of relevant is (Why).

Door deze structuur te volgen, kunnen je lezers snel de kern van het artikel begrijpen en krijgen ze zowel educatieve als contextuele informatie.

Dit model is vooral handig voor artikelen die complexe onderwerpen of technologieën uitleggen en biedt een evenwichtige mix van feiten, instructies en duiding.

Dit model is uiterst veelzijdig en kan helpen om de lezer een volledig beeld te geven van het besproken onderwerp, waardoor de kans groter is dat je lezers betrokken blijven en tot het einde lezen.

Google Ads Copy: AIDA

Het AIDA-model (Attention, Interest, Desire, Action) is de go-to keuze voor Google Ads.

Met beperkte ruimte om je boodschap over te brengen, is het cruciaal om snel de aandacht te trekken en de lezer tot actie aan te zetten. AIDA levert precies dat: het grijpt de aandacht, wekt interesse, creëert verlangen en roept op tot actie, alles in een paar beknopte regels.

 • copywriting framework met AI
 • optimale strategie copy framework
 • copywriting framework met AI
 • copywriting framework met AI
 • Blogpost What Why How
 • Google Ads AIDA
 • Social media updates 4C's
 • Nieuwsbrief PAS en SCQR
 • Landingspagina AIDA en BAB
 • Productbeschrijvingen FAB
 • Whitepaper IMRAD
 • Persbericht inverted pyramid
 • Emailcampagne AIDCA en PAS
 • Case study STAR

Social Media Updates: 4 Cs

Op het vluchtige platform dat sociale media is, gelden de 4 C’s: Clear, Concise, Compelling en Credible.

De boodschap moet duidelijk en beknopt zijn, de lezer moet getriggerd worden om meer te willen weten en de inhoud moet geloofwaardig zijn.

Door deze vier elementen in je social media updates te incorporeren, zul je merken dat je engagement stijgt.

Nieuwsbrieven: PAS en SCQR

Voor nieuwsbrieven zijn de PAS (Problem, Agitation, Solution) en SCQR (Situation, Complication, Question, Resolution) frameworks aanraders.

PAS is uitstekend om lezers te engageren rond een probleem en vervolgens je oplossing te introduceren.

Anderzijds werkt SCQR effectief om een verhaal op te bouwen rondom waarde, waardoor het een meer narratieve structuur heeft die lezers betrokken houdt.

Landingpagina’s: AIDA en BAB

Ook hier is AIDA een uitstekende keuze. Het werkt goed voor landingpagina’s omdat het de volledige klantreis omvat.

Een alternatief is het BAB-framework (Before, After, Bridge), waarin je de toestand vóór en na het gebruik van je product of dienst beschrijft en de ‘brug’ ertussen vormt.

Productbeschrijvingen: FAB

Voor productbeschrijvingen is het FAB-model (Features, Advantages, Benefits) een uitstekende keuze.

Dit framework helpt je niet alleen de technische kenmerken (Features) van je product te beschrijven, maar ook de voordelen (Advantages) en de meer emotionele en praktische effecten die het heeft op de gebruiker (Benefits).

Door zo te schrijven, spreek je zowel de rationele als de emotionele behoeften van de potentiële klant aan.

Whitepapers: IMRAD

Whitepapers zijn vaak diepgaand en wetenschappelijk van aard, en het IMRAD-model (Introduction, Methods, Results, And Discussion) is hiervoor het meest geschikt.

Dit framework biedt een wetenschappelijke en systematische benadering, wat je whitepaper een sterkere geloofwaardigheid geeft. De ‘Introduction’ schetst het probleem of de onderzoeksvraag, ‘Methods’ beschrijft de gebruikte methodologie, ‘Results’ presenteert de bevindingen en ‘Discussion’ biedt een grondige analyse.

Persberichten: Inverted Pyramid

Het Inverted Pyramid-model is een journalistieke standaard en uitstekend geschikt voor persberichten.

De belangrijkste informatie staat aan het begin, gevolgd door aanvullende details en achtergrondinformatie. Dit zorgt ervoor dat journalisten en lezers snel kunnen begrijpen waar je persbericht over gaat, zelfs als ze niet het hele stuk lezen.

E-mailcampagnes: AIDCA en PAS

In het geval van e-mailmarketing kunnen zowel AIDCA (Attention, Interest, Desire, Conviction, Action) als PAS (Problem, Agitation, Solution) effectief zijn.

AIDCA voegt een extra laag van ‘Conviction’ toe aan het klassieke AIDA-model, wat bijdraagt aan de geloofwaardigheid en urgentie. PAS, aan de andere kant, is ideaal om de lezer te betrekken bij een probleem en de oplossing te bieden, waardoor de e-mail een meer probleemoplossende toon krijgt.

Case Studies: STAR en CSR

Voor case studies zijn zowel het STAR-model (Situation, Task, Action, Result) als CSR (Challenge, Solution, Result) uiterst nuttig.

STAR biedt een meer algemene structuur voor het presenteren van uitdagingen en resultaten, terwijl CSR meer gericht is op de zakelijke aspecten van een uitdaging en hoe jouw product of dienst als oplossing dient.

Beide zijn uitstekend voor het tonen van meetbare resultaten en ROI.

Het kiezen van het juiste copywriting framework is niet slechts een stylistische keuze; het is een strategische beslissing die de effectiviteit van je copy direct kan beïnvloeden. Door het juiste framework te gebruiken voor het juiste type copy, kun je je boodschap effectiever overbrengen en je conversieratio’s optimaliseren.